Project Palenrif in Zegerplas

Projectsamenwerking:

  • Alphense Duikvereniging Atlantis
  • Jeugdgroep de Fladderaars (IVN Alphen a/d Rijn)
  • Scouting Willem Barendsz

Contactpersoon: dhr. K. Paagman (Alphense Duikvereniging Atlantis)
Telefoon: 06 2907 2929
E-mail: k.paagman@gmail.com

Locatie: Zegerplas in Alphen a/d Rijn
Looptijd:afgerond (1 juni 2018 – 1 september 2019)

Draagt bij aan de projectdoelstellingen:
zie ∙ bewonder ∙ kom ∙ beleef ∙ recreatie ∙ biodiversiteit ∙ landschap

Projectinformatie:

Onderwaternatuurpark in Park Zegerloot

Park Zegersloot is een bij Alphenaren geliefd recreatie- en natuurgebied. Vooral om te fietsen, wandelen en joggen. Terwijl De Zegerplas vooral aantrekkelijk blijkt voor surfers en vissers, plus aan de westkant ook voor zwemmers. Regionaal wordt de Zegerplas steeds populairder sinds de aanleg van het Onderwaternatuurpark Zegersloot in de noordoostkant van de plas. Ons onderwater natuurpark is dit voorjaar zelfs uitgeroepen als een van de hotspots voor duikers in Nederland.

Huidige situatie Noordoostkant Zegerplas

De stenige bodem en het monotone plantaardige onderwater biotoop maakt de noordoostkant van De Zegerplas echter geen ideale plek voor volwassenen of kinderen om te zwemmen. De toegang tot de plas voor duikers en andere waterrecreanten is inmiddels als onderdeel van het onderwater natuurpark Zegersloot aanzienlijk verbeterd door de bouw van een speciaal ontworpen nieuwe zwem- vis- en duiksteiger. Zwemplezier blijft echter nog matig door de hinderlijke waterpest die in het ondiepe langs de kant alle andere planten overwoekert.

Wat is project Palenrif in Zegerplas

Het project omvat het bouwen van een palenrif aan de noord-oostkant van de plas. Voor de bouw wordt (her)gebruik gemaakt van de palen van de oude drie vissteigers. Tussen deze palen wordt een vlechtstructuur gespannen waarop kokosmatten gelegd worden. Er ontstaat een half drijvend eiland met inheemse waterplanten. Omdat de planten door kokosmatten groeien zullen de wortels van deze planten in het water hangen. Op deze manier ontstaat een vanaf de kant zichtbare en gevarieerde bio-diversiteit. Bovenwater is er in het afwisselend plantendek te zien met een ideale rust- en broedplaats voor vogels.

Samenwerking bij Palenrif in Zegerplas

De Alphense Duikvereniging Atlantis werkt al jaren intensief samen met jeugdgroep de Fladderaars van natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn, Scouting Willem Barendsz en de Alphense Reddingsbrigade. Samen organiseren ze in de zomervakantie het Waterspektakel voor de jeugd in Park Zegersloot. Supboard- en snorkelsafari’s rond het palenrif zullen top attracties worden van evenementen in de plas als het Waterspektakel en het Vrienden van Park Zegerslootfestival. Er zal daarnaast een educatief programma voor scholen worden aangeboden.

Naast genoemde projectpartners, voeren duikers van Project Baseline, onderwater biologen en fotografen van de Nederlandse OnderwaterBond een onderzoek- en monitoring programma uit in onderwater natuurpark Zegersloot. Resultaten van het onderzoek worden uitgewisseld met Hoogheemraadschap van Rijnland.

Projectdoelstellingen en cofinanciering

Het project is onderdeel van het project ‘Zegerplas, meer dan water alleen’. Het doel van project Palenrif is het boven en onder water aantrekkelijker maken van De Zegerplas. Langs de plas lopen wandel- en fietspaden. Wandelaars, fietsers en andere recreantenkunnen vanaf de kant genieten van het planten- en vogelleven op het eiland en ook de scholen van witvisjes in het water zien die het rif met grote waarschijnlijkheid zal aantrekken. Doordat het rif relatief dichtbij de kant ligt, is het een ideale locatie om te zwemmen, te snorkelen én te suppen.

Doelstellingen

Sinds 2016 loopt het project “Zegerplas, meer dan water alleen”. De inrichting van onderwater natuurpark Zegersloot is onderverdeeld in drie deelprojecten met de volgende doelstellingen:

  • Opleiding en onderzoek voor, en uitvoering van meting van waterkwaliteit en observatie  van de ontwikkeling van de biodiversiteit,
  • Verbetering van de biodiversiteit,
  • De (onderwater)natuur zichtbaar maken voor een breed publiek.

Resultaten:

  • Het realiseren van een palenrif aan de noord-oostkant van de Zegerplas;
  • De Zegerplas als unieke duiklocatie op de kaart (blijven) zetten;
  • Een bijdrage leveren aan biodiversiteit onder en boven water.