Project (Er)vaar de polder

Projectsamenwerking:

  • Stichting Veense Veiling
  • Beeldr
  • Restaurant Wagenaar

Contactpersoon: dhr. P. Dobbe (Stichting Veense Veiling)
Telefoon: 06 2957 4344
E-mail: piet@dobbetransport.nl

 Locatie: Roelofarendsveen
Looptijd:  1 januari 2018 –  31 december 2020

Draagt bij aan de projectdoelstellingen:
zie ∙ bewonder ∙ beleef ∙ recreatie ∙ landschap

Projectinformatie:

Cultuurlandschap en ondernemerschap in Roelofarendsveen
Roelofarendsveen is van oorsprong een tuinbouwgebied. De sterke vertegenwoordiging van de tuinbouwsector heeft haar sporen achter gelaten in het landschap. Er ontstond een echt cultuurlandschap met teeltakkers en sloten. Maar het gebied kenmerkt zich ook door ondernemerschap. Het cultuurlandschap ziet er niet meer hetzelfde uit als toen, maar is een mix van cultuurlandschap en hypermoderne transformatiegebieden geworden.

Wat is (Er)vaar de polder
Bij dit project wordt er een interactieve tour per boot ontwikkeld langs twintig belevingsplekken. Je ervaart er op een interactieve wijze (door middel van verhalenpanelen, een VR-tour en video’s) of met een fraai routeboekje het verleden, heden en toekomst van de tuinbouwpolder. Zes van deze plekken zullen worden ingericht als hotspots. Deze zullen worden aangekleed met indrukwekkende foto’s en tuinbouw-voorwerpen die het tuinbouw-verhaal verlevendigen. Er komen voorzieningen zoals een aanlegmogelijkheid en picknickbanken. Deze plekken vormen een uniek decor voor een aanleg tijdens je vaartocht of je picknick.

(Er)vaar de polder met een rondvaart
Als je liever niet zelf op pad wilt,  dan wordt de “ervaring” ook in een rondvaart aangeboden. Daarmee wordt een tocht door de polder letterlijk en figuurlijk een reis door de tijd. Voor, tijdens en na je bezoek word je alles verteld over de lokale tuinderpolder. Daarnaast ervaar je de complete canon van de Nederlandse tulpen- en tuinbouwgeschiedenis, waarvan Roelofarendsveen een groot onderdeel uit maakt.

Samenwerking binnen Project (Er)vaar de polder
Voor dit project werken de Stichting Veense Veiling,  Bureau Beeldr en Restaurant Wagenaar samen.

Projectdoelstellingen en cofinanciering
De ontwikkelingen in het gebied maken dat het gebied een eigen verhaal heeft. Dit verhaal wil de Stichting Veense Veiling samen met de ondernemers beleefbaar maken. Met als doel een stad-land verbinding te maken en de recreatieve mogelijkheden in het gebied te versterken. Door middel van de samenwerking van de verschillende ondernemers wil men recreanten een unieke beleving aanbieden en kennis laten maken met de polder en de historie van het gebied. Het project heeft op die basis cofinanciering gekregen vanuit het Flexibel Meerjarenprogramma van de Rijn- en Veenstreek.

Resultaten:

  • Het realiseren van de Polderroute langs 20 belevingsplekken;
  • Het inrichten van 6 hotspots;
  • Het aanbieden van meerdere arrangementen met verschillende samenwerkingspartners;
  • Aanzienlijke toename van het aantal bezoekers van de polder.