Project WaterTOP Roelofarendsveen

Projectsamenwerking:

  • Gemeente Kaag en Braassem
  • Stichting Kaag & Braassem Promotie
  • Café De Haven
  • Historische Vereniging Alkemade
  • Stichting Historische Haven

Contactgegevens:

Contactpersoon: dhr. R. Daalmeijer (gemeente Kaag en Braassem)
Telefoon: 071 3327 272
Email: info@kaagenbraassem.nl

Locatie: Noordkade 15-16 Braasemmermeer in Roelofarendsveen

Looptijd: afgerond (seizoen 2017 en 2018)

Draagt bij aan de projectdoelstellingen:

zie ∙ kom ∙ beleef ∙ recreatie

Projectinformatie:

Passantensteiger Braassemermeer

Al jaren was er een wens vanuit de ondernemers rondom het sluisje bij de Noordkade om een steiger te hebben. Dit om voor recreanten, toeristen en andere passanten te sluis en de Veense Vaarroutes toegankelijk te houden. Door de drukte in de zomer zijn de wachtplaatsen bij het sluisje te beperkt. Om te kijken naar de effecten van een eventuele steiger op die plek is gekozen om eerst een pilot uit te voeren.

Wat is het project waterTOP Roelofarendsveen

Voor passanten en als overstappunt van/naar beleving op het water van de Braassemermeer vanaf de kade (fietsen/wandelen) is er een in het seizoen 2017 en 2018 een tijdelijke passantensteiger ter hoogte van de Noordkade, nabij de sluis, te Roelofarendsveen gerealiseerd.

Er is gekozen voor een innovatief product voor de passantensteiger dat demontabel is. De pilot is  toegepast voor een periode van 2 jaar (twee seizoenen). De steiger is ontmantelbaar zodat er tijdens de wintermaanden o.a. schoonmaak en onderhoud kon gebeuren. Verankering van de passantensteiger is door middel van betonankers op de bodem van het Braassemermeer. Het is een flexibel ontwerp dat wil zeggen dat de plaatsen indien gewenst konden worden uitgebreid.

Ter ondersteuning van de stroom passanten is de aanwezige openbare ruimte waar de passantensteiger is geplaatst voorzien van extra bankjes, afvalbakken en een gelegenheid/rek om fietsen tegen aan te zetten. Tevens is de bestaande verharding ter plaatse vernieuwd.

Samenwerking bij waterTOP Roelofarendsveen

Dit project raakt meerdere belangen en is daarom een samenwerking van de gemeente Kaag en Braassem, Stichting Kaag en Braassempromotie en de ondernemers rondom de betreffende locatie.

Projectdoelstellingen en cofinanciering

De tijdelijk WaterTOP is in het Braassemermeer gerealiseerd aan de Noordkade. Het Braassemermeer is onderdeel van het Groenblauwnetwerk Rijn- en Veenstreek. Het Braassemermeer kenmerkt zich als recreatiemeer. De WaterTOP sluit aan op routes van het wandelnetwerk Rijn- en Veenstreek en het fietsknooppuntennetwerk. Tevens maakt de WaterTOP het mogelijk voor bezoekers en passanten om ‘aan land te gaan voor boodschappen en/of bezoek’. Daarmee nodigt de WaterTOP bezoekers uit om aansluiting te zoeken met de cultuurhistorie van de tulp in Roelofarendsveen

 Resultaten:

  • Pilot demontabele passantensteiger voor 2 jaar